Lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3

Download Lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3 afnizami smail terbaru full album. Gratis download lagu Doa Qunut Solat Subuh dan lirik chord gitar dari afnizami smail. Belilah Lagu atau Album original dari lagu Doa Qunut Solat Subuh atau gunakan Nada Sambung Pribadi afnizami smail untuk mendukung afnizami smail.

Lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3

Lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3
Ukuran : 2.2 MB
Terunduh : 7962 / 1857053 x
Durasi : 00:02:21
Sumber : YouTube To Mp3

Download Lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3
Doa Qunut Solat Subuh
✔Terdapat banyak pendapat dan pandangan di kalangan ulama tentang bacaan Doa Qunut.. Sebahagian ulamak mengatakan Doa Qunut adalah Sunnah Muakkad/ab'ad (sunnah yang dikuatkan) dan ada Sebahagian ulamak lagi mengatakan bahawa qunut tidak disyariatkan
✔ Sepertimana kita tahu Qunut merupakan doa yang dilakukan pada Solat Subuh atau Solat Withir.
✔Di negara kita mengamalkan mazhab syafie sejak zaman berzaman (dan sekiranya ada diambil pendapat mazhab lain ia adalah berasaskan kepada keperluan dan difatwakan oleh mufti)
Di dlm mazhab Syafie sudah disepakati bahawa membaca doa qunut dlm sembahyang Subuh , selepas bangkit dari rukuk pada iktidal rakaat kedua adalah sunat ab'ad (dlm erti diberi pahala bagi orang yg mengerjakannnya dan bagi yg lupa atau lalai mengerjakannya disunatkan utk menggantikannya dgn sujud sahwi) ..

✔ Kenapa perlu diganti dgn sujud sahwi ? Bagi mazhab Syafei menetapkan bahawa qunut Subuh sunat hukumnya, bahkan ia lebih mendekati kepada wajib iaitu sunat muakkad. Oleh sebab itu apabila ia tertinggal hendaklah diganti dengan sujud sahwi.

✔ Solat tetap sah jika doa qunut ini tidak dibacakan, tertinggal atau sengaja ditinggalkan sebab qunut bukan termasuk dalam salah satu rukun solat. (bukannya wajib..)

✔ Jika dikerjakannya sujud sahwi dia mendapat pahala dan jika dia tidak mengerjakannya, sembahyang Subuhnya itu tetap sah, kerana sujud sahwi itu adalah sunat sahaja hukumnya.

Mengikut sesetengah pendapat Ulamak
✔Adapun jika imam sembahyang Subuh tidak membaca doa qunut sama ada dia terlupa atau dia bukan bermazhab Syafi'e seperti keadaan yang berlaku di Tanah Suci Makkah, maka dalam hal ini, adalah disunatkan bagi makmum membaca doa qunut jika dia sempat melakukan sujud bersama-sama dengan imam pada sujud yang pertama dan kemudian disunatkan lagi baginya untuk melakukan sujud sahwi kerana wujud perbezaan sembahyangnya dengan sembahyang imamnya. Jika dia tidak dapat berbuat demikian (membaca qunut dan sujud bersama-sama dengan imam pada sujud yang pertama), maka hendaklah dia mengikut apa yang dilakukan oleh Imam dan kemudian dia disunatkan melakukan sujud sahwi.
✔ Bacaan doa qunut dibaca secara jahar (kuat) jika menjadi imam ketika solat berjemaah. Dan sirr (perlahan/ berbisik) ketika solat bersendirian.
✔ Jika imamnya membaca dengan jahar sedangkan makmum dapat mendengarnya, cukup bagi makmum mengaminkannya dan diharus mengangkat tangan apabila membaca doa tersebut..

***Imam Syafie berkata apabila sahih hadis itu maka ia adalah mazhabku dan sekiranya hadis sahih berlaku khilaf dengan kata-kataku, maka hadis Rasulullah lebih utama dari kata-kataku.

Jika salah sila perbetulkan dan tegur kerana saya baru belajar.
Mudah-mudahan Allah memberkati sepanjang kehidupan kita di dunia & akhirat.
--------Wallahu a'lam والله أعلم بالصواب .--------


Bila kamu mengunduh lagu Doa Qunut Solat Subuh MP3 usahakan hanya untuk review saja, jika memang kamu suka dengan lagu Doa Qunut Solat Subuh belilah kaset asli yang resmi atau CD official dari album Doa Qunut Solat Subuh, kamu juga bisa mendownload secara legal di Official iTunes afnizami smail, untuk mendukung Doa Qunut Solat Subuh di semua charts dan tangga lagu Indonesia.

Terimakasih telah mengunduh lagu Doa Qunut Solat Subuh mp3 di Music-mp3.net tempat Download Lagu Mp3 Full Album Terbaru.Tag: Download lagu Doa Qunut Solat Subuh Mp3, afnizami smail, Doa, Qunut, Solat, Subuh,

Lagu Populer

» INI SAATNYA UNTUK MENGHAFAL DOA QUNUT!
» Contoh Solat Subuh Beserta Bacaan Qunut
» doa qunut
» DOA QUNUT,.3gp
» Muzammil Hasballah - Do'a Qunut Nazilah Menyentuh Hati
» Pelangi
» Still Got Time
» Malibu
» Train Marry Me Mp3
» Suara Kucing
» Download Lagu Maudy Ayunda
» Rossa - tegar
» Lagu Batak Taradindangdong (Versi Rap) By - Siantar Rap Foundation
» LET'S ARGUE: The Beatles Are Overrated!
» Alan Walker - Ghost (ft. Halsey) (New Song 2017)